Conținutul

prezentat aici este publicat în scop demonstrativ

pentru a face utilizatorul să înțeleagă posibilitățile de realizare, proiectarea unui site de orice fel.

Pentru cei care vor sa vada sau sa știe mai multe, sau pentru cei care intenționează să cunoască și să lucreze în acest ambient, am pregătit o secțiune introductivă în lumea programării web.

Asadar vom vorbi aici despre limbaje de programare (site-uri) cum ar fi Bootstrap Framework, CSS, despre WordPress (CMS) si despre potentialul acestui software. Voi descrie pe cit posibil fiecare component si modul pe care am folosit ptr. creearea rezultatului pe care il vizualizati in acest moment. Apoi voi incerca sa fac referiri la utilitati externe (tip Big Google), folosite ptr. o pozitionare si randament elevat al site-ului (SEO). O lista cu coduri de culoare hexazecimale (HEX) si pictogramele Awesome Font vor completa micul meu discurs despre lumea web design-ului.

P.S. – Am presupus că știți sa miscati cel puțin primii pași cu HTML și CSS, deci, dacă nu, multe dintre lucrurile scrise aici ar putea fi de neînțeles ptr. tine. Nu pretind că am învățat toate tehnicile legate de acest mod de integrare a stilului în paginile web, dar vreau să fac o simplă prezentare introductivă despre ce sunt, despre modul în care sunt folosite și despre utilitatea lor.

In aceasta pagina am elaborat o introducere in lumea celui mai utilizat pachet Framework: Bootstap. El poste fi folosit in doua moduri: inserind dosarul “dist” in directory principale al site-ului, ori apelând-le de la o rețea CDN (Content Delivery Network), adică de la un server care face aceste fișiere accesibile publicului.  In ambele situatii pachetul Bootstrap va fi chemat cu ajutorul unor simple linii de cod Html.

In rest am incercat sa fac o presentare succinta a celui mai iubit si folosit CMS ( chiar daca eu prefer Joomla) WordPress.

WordPress

WordPress este un sistem de gestionare a conținutului open source, ceea ce înseamnă că oricine poate folosi sau modifica software-ul WordPress gratuit.

Bootstrap

Un succes cu adevărat global: reprezintă astăzi una dintre cele mai utilizate soluții pentru proiectarea de șabloane pentru web, în special într-o perspectivă responsive.

Google & Seo

SEO este ramura de Marketing Digital care se ocupa cu imbunatatirea pozitiei paginilor web in rezultatele organice (nesponsorizate) ale motoarelor de cautare.

CSS

CSS este folosit pentru a gestiona întregul aspect al unui site Web. În domeniul informaticii, este o limbă utilizată pentru a defini formatarea documentelor

Culori (Hex)

... sunt tripleți hexazecimale, care reprezintă culorile roșu, verde și albastru, inserate: style = "color: #000000", unde #000000 este culoarea Negru.

Font Awesome

Pictograma (icoane ptr. web designeri) potrivită pentru lucrare și aflați cum să o adăugați la markup-ul dvs. Nota: Nu este necesară descărcarea sau instalarea!

Ce este Bootstrap ?

Este o colecție de instrumente gratuite pentru crearea de site-uri și aplicații pentru Web.

Bootstrap este un set de grafică, stilistică, layout și Javascript gata de utilizare,

născut în Twitter de dezvoltatorii Mark Otto și Jacob Thornton.

Astăzi Bootstrap este un proiect independent și a fost pus la dispoziția dezvoltatorilor din întreaga lume, care sunt liberi să utilizeze acest cadru ca bază pentru proiectele lor web. Astăzi, Bootstrap se poate bucura de un succes cu adevărat global: datorită unei audiențe a utilizatorilor care se extind rapid, Bootstrap reprezintă astăzi una dintre cele mai utilizate soluții pentru proiectarea de șabloane pentru web, în special într-o perspectivă responsive.

Ce ne putem aștepta de la Bootstrap?

Răspunsul este simplu: acest cadru ne oferă componentele constructive cu care să construim pagini web HTML5, pe deplin responsive, consistente și funcționale. Utilitatea lui Bootstrap este imediat evidentă, mai ales în situația actuală în care paginile web pot fi utilizate pe o multitudine de dispozitive cu caracteristici diferite. Bootstrap va avea grijă să vă ofere elemente de stil care să permită paginii să se adapteze la dispozitiv folosind în același timp elemente de interfață comune site-urilor moderne, cele pe care utilizatorul le așteaptă și despre care știe comportamentul și sensul.

CMS Word Press

Acronimul CMS

pentru content management system este un software care vă permite să creați și să gestionați conținutul site-ului dvs. într-un mod simplu, fără a utiliza abilitățile de programare tipice unui webmaster. Istoria CMS s-a născut în America, mai exact în SUA, unde unele companii care s-au ocupat de publicarea unei cantități mari de conținut au început să creeze software intern pentru a facilita această operațiune. Cu un CMS puteți actualiza text și conținut media direct de pe web, fără cunoștințe de coduri de programare, care anterior erau esențiale pentru introducerea informațiilor pe web.

Ce este un CMS ?

Înainte de nașterea acestor programe, crearea de site-uri web și bloguri nu era ușoară, pe de o parte, deoarece abilitățile tehnice precum cunoștințele de Htlm, Css și Javascript erau esențiale. Evident, și astăzi profesioniștii cunosc aceste coduri și au abilități de a realiza proiecte profesionale, dar pot spune că față de inainte, astazi este mult mai simplu să-ți creezi propriul proiect.

CMS: managementul conținutului

Sistemul de management al conținutului web este un software pe partea de server care se bazează de obicei pe o bază de date care stochează datele sale, de exemplu în cazul WordPress baza de date utilizată este MySql. Când vorbim de managementul conținutului pe CMS ne referim la diverse tipuri de fișiere: text, tabele, imagini, muzică, videoclipuri, documente în format word, pdf, json etc. software. Managementul programului are loc în două etape: Back end: partea care administrează conținutul Front tend: partea mai legată de aplicații și conținut direct Pentru a vă face o idee mai bună, vă voi arăta mai jos cum funcționează cel mai faimos și folosit CMS din lume: WordPress.

WordPress este cel mai folosit program pentru crearea și administrarea site-urilor web și blogurilor, a nu se confunda cu platforma wordpress.com care oferă în schimb teme gata de utilizare și un serviciu cu plată lunară (mai mult nu este posibil a instala orice plugin).

Acest Sistem de Management al Conținutului  are o interfață intuitivă și, prin urmare, reprezintă o alegere excelentă pentru cei care intră în această lume. Back-end-ul său constă dintr-un meniu in stânga care se ocupă cu funcțiile principale.

Partea front-end este alcătuită în schimb din „fațada” de obicei accesibilă publicului, în cazul acestui CMS diferența substanțială în front-end este făcută de tema care vă permite sau nu să vă plimbați în construcția live a paginile (acest mod de construcție se numește constructor vizual sau visual builder).

Acum, să vedem împreună care sunt avantajele și dezavantajele acestui CMS pe care l-am ales personal pentru crearea de site-uri web și bloguri în munca mea.

Avantaje:
Introducerea rapidă a conținutului;
Întreținere mai ușoară
Instalarea temelor WordPress care dau un aspect profesional și economisesc timp în dezvoltarea layout-ului, așa cum este cazul temei Divi by Elegant.
Îmbunătățirea funcționalității datorită utilizării pluginurilor (doar: fiți atenți ce instalați și încercați să nu depășiți numărul maxim de 20 de pluginuri).  Există peste 50.000 de plugin-uri și o comunitate foarte activă.
Interfață intuitivă și practică chiar și pentru cei care știu puțin despre web design, cu o temă bună și ceva CSS de bază puteți crea un proiect profesional din toate punctele de vedere
Compatibil cu dispozitivele mobile, cu teme de ultimă generație, cum ar fi Divi și Elementor, optimizarea site-urilor dvs. pentru alte dispozitive precum mobil și tabletă.
Optimizare intuitivă a conținutului SEO.
Comunitate online: fiind cel mai răspândit CMS din lume, există o comunitate vastă unde gasesti: ghiduri, videoclipuri, tutoriale, cărți, grupuri sociale.

Dezavantaje:
Viteza: optimizarea unui site nu este intotdeauna usoara, mai ales cand continutul este mult si folosirea pluginurilor in aceasta poate fi un avantaj si un dezavantaj (au o greutate). Cu siguranță ceea ce face diferența este performanța serverului și optimizarea conținutului din pagini, dar site-urile web create în întregime în cod tind să aibă performanțe de viteză mai bune.
Nu se poate interveni asupra structurii Sistemului de Management al Conținutului: de aceea nu este ideal pentru proiecte care necesită o intervenție în cod. Vorbim despre mari corporații și multinaționale cu nevoi specifice pe care probabil nu le vei întâlni niciodată.
Securitate: protejarea a devenit o necesitate și de multe ori dacă nu cunoașteți măsurile de precauție potrivite, piratarea unui site devine fezabilă, atât pentru roboți, cât și pentru oameni (știați că 90% din hack-uri provin de la roboți?).
După cum puteți vedea, avantajele sunt mai mari decât contra, dar fiecare web designer alege modul de operare care se potrivește cel mai bine proiectelor sale.

Cele mai bune alternative WP

Astăzi, datorită utilizării CMS-urilor, crearea unui site web a devenit la îndemâna tuturor.Este suficient să dedicați timp antrenării celor mai importante noțiuni pentru a evita greșirea setărilor de bază. Să ai o idee clară despre proiectul tău este întotdeauna important și asta indiferent de alegerea CMS-ului.

Este gratuit și open source

  Unul dintre cele mai mari avantaje ale WordPress este că este un software open source gratuit. Deși va trebui să plătiți puțin pentru găzduire, nu va trebui niciodată să plătiți doar pentru a utiliza software-ul WordPress, spre deosebire de alternative precum Squarespace.
În plus, puteți găsi și multe pluginuri și teme open source pentru a schimba aspectul site-ului dvs.

WordPress este extensibil

  Chiar dacă nu sunteți dezvoltator, vă puteți modifica cu ușurință site-ul web datorită ecosistemului imens de teme și pluginuri WordPress:
Teme – schimbă în principal aspectul site-ului tău web.
Pluginuri – schimbă în principal modul în care funcționează site-ul tău web. Pluginurile pot fi ceva mici, cum ar fi un formular de contact, sau uriașe, cum ar fi înființarea unui magazin de comerț electronic.

Este ușor de instalat

  Crezi că trebuie să fiti geniu in tehnologie pentru a-ți crea site-ul? Mai gandeste-te! Dacă poți face clic pe câteva butoane, poți instala WordPress pe site-ul tău.
Majoritatea gazdelor web de astăzi: vă permite să preinstalați WordPress, astfel încât site-ul dvs. să fie gata imediatsi oferă instrumente dedicate care fac procedura de instalare deosebit de potrivită pentru începători.

WordPress Plugins 

Pluginurile sunt elementele de bază ale site-ului tău WordPress. Acestea aduc funcții importante site-ului dvs., fie că trebuie să adăugați formulare de contact, să îmbunătățiți SEO, să creșteți viteza site-ului, să creați un magazin online, etc… Orice aveți nevoie să faceți cu site-ul dvs. poate fi făcut cu un plugin.

Dacă sunteți nedumerit ce plugin-uri să adăugați mai întâi, aceste plugin-uri vă vor ajuta să începeți.

Cu peste 3 milioane de instalări active, Google Analytics MonsterInsights este cel mai popular plugin Google Analytics pentru WordPress. Spre deosebire de alte plugin-uri , MonsterInsights, vă permite să activați toate funcțiile avansate de urmărire Google Analytics cu doar câteva clicuri (nu este nevoie să angajați un dezvoltator).

WooCommerce este un plugin de comerț electronic de top care vă transformă blogul WordPress într-un magazin online complet funcțional. Datorită personalizării sale nelimitate, puteți vinde totul, de la fișiere digitale la produse fizice, puteți stabili monede, afișa recenzii și evaluări, puteți adăuga funcții de sortare și filtrare, puteți seta imagini nelimitate per produs și multe altele.

Yoast SEO facilitează optimizarea paginilor și a postărilor pentru a se clasa mai sus pe motoarele de căutare. Cu Yoast SEO, veți obține șabloane pentru titluri și meta descrieri, astfel încât să puteți învăța cum să creați aceste informații conform celor mai bune practici SEO. De asemenea, Yoast SEO analizează conținutul dvs. atât pentru lizibilitate, cât și pentru cuvintele cheie, astfel încât să puteți echilibra conținutul de înaltă calitate cu SEO.

5. Smush

Vorbind despre performanța site-ului, imaginile sunt un vinovat cheie pe site-urile web cu încărcare lentă. Din acest motiv, este important să optimizați fiecare fișier imagine de pe site-ul dvs. pentru a ajuta la îmbunătățirea vitezei. Din fericire, pluginul de optimizare a imaginii Smush vine în ajutor :  comprimă automat imaginile pe site-ul dvs. pe măsură ce le încărcați în folderul media.

Elementor este un generator de pagini de top pentru CMS WordPress – vă permite să plasați o varietate de elemente pe pagină cu o interfață WYSIWYG drag-and-drop.  Pentru ușurința în utilizare, simplitatea și compatibilitatea cu multe teme WordPress, Elementor este un plugin foarte recomandat pentru proprietarii de site-uri web începători.

6. Weglot

Weglot este un plugin de traducere WordPress care vă permite să lansați un site web multilingv în câteva minute. Puteți adăuga peste 100 de limbi pe site-ul dvs. WordPress fără a fi nevoie de un dezvoltator, traducător profesionist sau abilități de codare.

7. Monarch

Pluginul Monarch de la ElegantThemes este unul dintre cele mai bune pluginuri de partajare socială pentru WordPress. Acest plugin are butoane moderne de partajare socială, pe care le puteți plasa strategic pe paginile dvs. web, pentru a încuraja utilizatorii să facă clic rapid și să partajeze conținutul dvs. pe fluxurile lor de rețele sociale.

Este cel mai popular plugin gratuit pentru formulare de contact pentru WordPress. Cu Formularul de Contact 7 instalat pe site-ul dvs. web, utilizatorii vă pot contacta prin intermediul formularelor de contact simplificate care au și funcționalitatea reCAPTCHA și Akismet pentru a ajuta la prevenirea spamului. De asemenea, este compatibil cu Ajax, astfel încât formularele dvs. pot prelua informații și își pot actualiza aspectul fără a reîncărca pagina.

Cu acest plugin, puteți crea pagini pentru site-ul dvs. prin simpla glisare și plasare a elementelor dorite pe fiecare pagină. Există peste 200 de blocuri de conținut pre-proiectate și complet personalizabile din care puteți alege. Permite oricui să creeze un site web profesional la o fracțiune din costul angajării unui designer.

Dacă doriți să creați un site comunitar pe platforma WordPress, BuddyPress are cele mai eficiente și mai simple instrumente pentru a crea un site de rețea socială. Cu BuddyPress, utilizatorii site-ului dvs. pot crea profiluri, pot conversa unii cu alții, pot interacționa în grupuri, pot vizualiza fluxuri de activitate și multe altele. În plus, pluginul acceptă Akismet și bbPress pentru controlul spam-ului și, respectiv, forumuri.

11. bbPress

Pentru a oferi vizitatorilor un spațiu pentru a discuta despre conținutul și/sau despre produsul dvs., bbPress poate face acest lucru să se întâmple. Acest plugin adaugă un forum simplu site-ului dvs., fără a fi necesară modificarea manuală a codului – utilizatorii se pot înscrie pentru conturi și pot face postări despre subiecte conexe.

Acestea sunt cele folosite in acest site

Forminator este pluginul WordPress ușor de utilizat pentru generarea de formulare pentru fiecare site web și situație. Este cea mai ușoară modalitate de a crea orice formular – formular de contact, formular de comandă, formular de plată, formular de e-mail, widget-uri de feedback, sondaje interactive cu rezultate în timp real, chestionare în stil buzzfeed „fără răspuns greșit”, estimatori de servicii și formulare de înregistrare cu plată. opțiuni, inclusiv PayPal și Stripe.

Ilmenite Cookie Consent nu este destinat maselor care doresc o mulțime de opțiuni configurabile în administrator (deși va funcționa și va arăta bine din cutie). Mulți folosesc acest plugin cu stilul implicit, deoarece este atât de ușor și frumos.

ND Shortcodes Pluginul adaugă câteva componente utile la generatorul de pagini (Elementor sau WP Bakery Page Builder) care pot fi integrate foarte ușor cu propria temă.

Redux Framework este un cadru de alegere rapid, cu adevărat extensibil și complet receptiv pentru teme și pluginuri WordPress. Dezvoltat pe WordPress Options API, Redux funcționează cu o varietate de tipuri de câmpuri, împreună cu: gestionarea personalizată a erorilor, câmpuri personalizate și varietăți de validare și eficiență de import/export.

Smart Slider 3 este cel mai puternic și mai intuitiv plugin WordPress pentru a crea sliders, ceea ce nu a fost niciodată posibil înainte. Complet receptiv, optimizat SEO și funcționează cu orice temă WordPress.

WPBakery Page Builder editor Front end. Nu sunt necesare cunoștințe de programare – creați pagini uimitoare și frumoase cu un generator de tragere și plasare . Chiar de la început, WPBakery Page Builder vă ajută cu elementele de conținut gata de utilizare. Literal, în câteva minute, puteți construi pagini WordPress și machete de pagini cu interfață de glisare și plasare fără a atinge o singură linie de cod.

YellowPencil este un plugin de editor de stil CSS WordPress care vă permite să vă personalizați designul site-ului web în timp real. El vă permite să personalizați orice pagină și temă fără codare. Faceți clic pe un element și începeți editarea vizuală. Ajustați culorile, fonturile, dimensiunile, pozițiile și multe altele. Preluați controlul deplin asupra designului site-ului dvs. cu peste 60 de proprietăți de stil.

Contactați-mă

... pentru a-mi spune despre proiectul dvs. Dacă serviciile mele sunt în concordanță cu ceea ce căutați, vom stabili un apel de informare pentru a înțelege mai bine cum vă pot ajuta să vă dezvoltați ideea!

Andrei Constantin

WEB & GRAPHIC DESIGNER FREELANCE

GL / GL - Lucrez si de la distanță !

(+40) 0746601829